Scurtă monografie a parohiei

Istorie Decembrie 17, 2011

Parohia Satu –Nou este recent înfiinţată în anul 2002 de către Pr. Soptică Gheorghe paroh la parohia Dumbrăviţa. Este o parohie în formare având un număr de 200 de familii. Parohia este situată la ieşirea din oraşul Dorohoi spre Darabani.În trecut această parohie a fost suplinită de către preotul paroh din parohia vecina Trestiana.

Începând cu toamna anului 2003 în această parohie a fost numit preotul Şoptică Ciprian. Parohia nu are biserică nici casă parohială slujbele ţinându-se într-o capelă amenajată într-o fostă cantină care de altfel este destul de spaţioasă aproximativ 250 de mp. Aceasta capelă a fost dotată cu toate obiectele necesare bunei desfăşurări a slujbelor religioase:

         - Clopotniţă cu clopot;

         - Catapeteasmă cu toate icoanele necesare;

         - Icoane pentru tetrapod şi pentru interior apox .250

         - Mobilier, prapuri, 2 sobe de teracotă, calorifere, covoare, străni pentru cântăreţi, sfeşnice mari pentru lumânări, analog, cădelniţe, sfeşnice altar, cruce mare pt altar, epitaf, sfinte vase, veşminte liturgice (6 rânduri), evanghelie, chivot etc.

Capela are 4 camere anexă care au fost amenajate astfel:2 camere în spate ca magazii, iar în faţă 2 camere pentru a servi drept cabinet de religie şi birou.

În anul 2005 s-a cumpărat în vecinătatea capelei un teren de aprox. 1 hectar.Pe data de 21 mai 2005 în cadrul unei Sfinte Liturghii la care a participat Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul s-a sfinţit piatra de temelie a viitoarei biserici a parohiei cu hramul Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil.

În anul 2006 s-a demarat construcţia unei noi biserici în această parohie, astfel pe data de 21 iulie s-a turnat fundaţia iar în luna august s-a turnat elevaţia.În luna decembrie s-au cumpărat 20.000 de cărămizi cu care s-au demarat lucrările de ridicare a noii biserici începând cu martie 2007.

Tot în anul 2006 s-a construit un nou acoperiş la capelă care a costat aproximativ 70 de milioane.Deasemenea în anul 2006 părintele paroh s-a ocupat de actele necesare pentru înfiinţarea unui nou cimitir. În prezent cimitirul este înfiinţat cu toate actele în regulă pe numele parohiei şi este situat în vecinătatea bisericii noi. Tot în acest loc s-a plantat o livadă care are în prezent 70 de pomi fructiferi.

În vara anului 2007 pe data de 27 august s-au început lucrările de zidire a noii biserici ce va purta hramul „Sf. Arhangheli” în 32 de zile s-a ajuns la cota 4,40 unde s-a montat centura. Tot în vara anului 2007 s-a reparat interiorul capelei (10mil) şi s-a săpat o fântână în curtea noii biserici (27mil). În luna noiembrie a anului 2007 s-a turnat centură pentru noua biserică.În anul 2009 s-au definitivat cupolele prin lucrări de:  cofrare cu lemn, cofrare cărămidă, montare fier pentru arcuri şi cupole, turnarea betonului pentru cupole, turnarea arcurlori principale şi a bazei pentru cupolă.

În anul 2010 s-a definitivat cupola centrală a bisericii prin zidirea a încă 4 arcuri secundare şi supraînălţarea turlei cu baza stelată. În luna octombrie a anului 2010 s-a început construirea acoperişului noii biserici pentru care au fost necesari 60 de metri cubi de material lemnos din care 40 de metri cubi au fost donaţi prin bunăvoinţa Înalt Preasfinţitului Teofan din rezerva de lemn a Măn. Neamţ. În luna noiembrie a aceluiaşi an s-au sfinţit crucile din inox în număr de 7 care au fost aşezate pe biserică şi s-a început acoperirea bisericii cu tablă lindab de culoare maro profil drept.

Anul 2011 a fost un an binecuvântat pentru parohia Satu Nou deoarece s-au terminat lucrările de acoperire a bisericii noi cu tablă şi s-a reuşit tencuirea exterioară cu tencuială decorativă şi tencuirea interioară a bisericii în tehnica frescă.Pe data de 7 noiembrie 2011 cu ocazia vecerniei sfinţilor Mihail şi Gavriil care sunt ocrotitorii noii biserici s-a oficiat prima slujbă în biserica nou construită. Lucrările în acest an au continuat cu amenajarea unui foişor pentru fântâna bisericii care va fi şi altar de vară.

Anul 2012 Pr. Paroh împreună cu enoriaşii sin parohia Satu Nou Dorohoi şi-au propus definitivarea lucrărilor la biserică nouă în vederea sfinţirii noului locaş de închinăciune, amenajarea unui lumânărar, a curţii interioare prin pavarea cu alei şi împrejmuirea curţii cu gard.

Între anii 2013-2017 s-a pictat interiorul bisericii în tehnica fresco de cître pictorul Drăgoi Gheorghe, s-au montat policandre, pardoseala din granit și mobilierul bisericii catapeteasma și strănile. Sfințirea bisericii a avut loc la data de 17.09.2017.

Citește alte articole despre: Parohia