"Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia"

Viața parohiei Aprilie 10, 2013

 

     Marți 9 aprilie în cadrul ciclului de Conferinţe Pascale a avut loc la Sala Teatrului din Dorohoi lansarea cărţii "Mărturii despre suferinţele românilor din Basarabia". Invitatul nostru a fost părintele Moise de la Mănăstirea Oaşa de lângă Alba Iulia. Părintele a vorbit mai întâi despre cartea pe care a scris-o adunând mai multe mărturii de la cei care au pătimit în deportările făcute în Siberia după care a fost prezentat şi Dvd-ul care însoţeşte această carte.

      Aceasta carte este primul volum dintr-o serie de 10 cărți, parte a celui mai vast proiect privat de cercetare şi popularizare a istoriei recente realizat de Monahul Moise Iorgovan, singurul de o asemenea anvergură care pune accentul pe partea spirituală a acestei istorii. Conține DVD cu filmele documentare: „Deportările în Siberia”, „Deținuții politici din Basarabia” și „Foametea din Basarabia (1946-1947)”. 

     "Cu ani în urmă, m-am gândit să alcătuiesc un fel de Pateric cu figuri și întâmplări deosebite din temnițele comuniste. Am citit memoriile celor trecuți prin pușcării, am stat de vorbă cu foștii deținuți politici și am cercetat, săptămâni la rând, dosarele de la CNSAS.

     Ulterior, un grup de oameni inimoși a avut ideea constituirii unei arhive video, cu filmări de nivel profesional, cu foștii deținuți politici. După aproape un an și jumătate, s-au adunat sute de ore de filmare, cu mărturii foarte interesante.

     Viziunea Patericului s-a modificat substanțial și cititorul are acum în mână o primă apariție din seria Să nu ne răzbunați!.

     Sub acest titlu vor fi renunite cărți cu mărturii (din interviurile filmate și din ceea ce am adunat înainte) și DVD-uri cu filme documentare.

     Acest prim volum ne pune în față drama celei mai pătimite părți a pământului românesc, Basarabia." monahul Moise.

Prezentarea video a cartii.