Rezultatele preliminare ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor - 2011 în judeţul Botoşani

Viața parohiei August 25, 2012

Structura populaţiei stabile preliminare după religia declarată la recensământ arată că:

-95.08 % dintre persoanele din judeţul Botoşani sunt de religie ortodoxă (379302 persoane);

-2.79% sunt de religie penticostală (11141 persoane).

Ponderi între 0,1% – 0,8% au înregistrat următoarele religii:

-adventistă – 2382 persoane,

-baptistă -1202 persoane,

-romano-catolică -654 persoane,

-greco-catolică -59 persoane,

-reformată – 13 persoane.

 

Persoanele de altă religie decât cele prezentate mai sus reprezintă 0.83%.

 

S-au declarat „fără religie” 212 persoane, care reprezintă 0.05% din total;  ateii deţin o pondere de 0.04% în totalul populaţiei stabile preliminare (numărul acestora fiind de 147 persoane).

sursa: dorohoinews.ro

Numărul persoanelor pentru care nu a fost înregistrată religia (nu au dorit să o declare sau nu erau prezente) a fost de 0.5 mii persoane, reprezentând 0.13% din populaţia stabilă a judeţului.

 

    Cand am citit acasta stire o parte din mine s-a bucurat o parte s-a intristat. De ce spun acest lucru ? 

    Pentru ca desi pe hartie populatia judetului Botosani apare a fi 95% ortodoxa altfel stau lucrurile in realitate . Ca sa ma explic mai pe intelesul tuturor , ortodocsii se impart in doua categorii cei activi si cei pasivi . Parerea mea personala in urma unui mic sondaj facut printre colegii preoti  legat de numarul de suflete din parohie si de numarul de credinciosi prezenti in fiecare duminica la sfanta Liturghie este ca procentajul de crestini ortodocsi activi este de 5 %  atat in oras cat si in mediul rural.

    Si mai trist este ca cei plecati in strainatate uita sa mai treaca pe la biserica cand vin in concediu acasa ca sa numai vorbesc de Spovedanie si Impartasanie. Cu totul altfel stau lucrurile cand vine vorba de un praznic sau o pomenire , atunci biserica e plina..... stiu pare dureros adevarul dar asta este, ne aducem aminte de biserica doar cand e vorba sa primim ceva de pomana, cand participa la o Cununie sau un Botez cand conducem vreun raposat pe ultimul drum sau cand e Carciunul si Pastele.

    Am scris aceste cateva randuri pentru a trage inca o data un semnal de alarma, sa incercam noi preotii dar si cei 5%  crestini activi sa ii convingem si pe cei pasivi ca mantuirea cere implicare nu doar din an in Pasti ci zi de zi, ora de ora. Faptul ca ne-am trecut pe listele de la recensamant ortodocsi nu ne ajuta la mantuire.