Conferinţele semestriale preoţeşti de toamnă din Arhiepiscopia Iaşilor au ajuns astăzi în protopopiatul Dorohoi invitați fiind și preoții din protopopiatele Săveni și Darabani, găzduită de Casa de cultură Dorohoi în Sala teatrului conferința l-a avut ca invitat pe pr. George Aquaro, misionar al Orthodox Christian Mission Center (OCMC) şi preot spiritual la Seminarul „St. Herman“ din Alaska, SUA, care le-a vorbit preoţilor prezenţi despre cauzele apariţiei adicţiei şi despre cum poate fi aceasta vindecată în Biserică.
Întâlnirea, care a fost condusă de Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, i-a avut în prezidiu pe pr. Iulian Negru, consilier al Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor, pe pr. Ciurciun Stelian, protopop al Protoieriei Dorohoi si pe parintii protopopi de Drabani si Saveni, dar şi un invitat special, în persoana preotului ortodox american George Aquaro, misionar şi specialist în tratarea dependenţei din cadrul OCMC.
După cuvântul de deschidere ţinut de IPS Teofan, în care Înalt Preasfinţia Sa a subliniat necesitatea, în contextul actual, a colaborării şi a împărtăşirii experienţei pastorale cu misionari ortodocşi din străinătate, pr. George Aquaro a vorbit despre cumplita boală a dependenţei, dar şi despre tămăduirea ei din perspectiva psihoterapiei ortodoxe. În prima parte a discursului, părintele a arătat că doar credinţa îl ajută cu adevărat pe omul pătimaş să-şi depăşească boala: „Omul nu se poate cunoaşte pe sine şi nu se poate vindeca dacă nu-l cunoaşte cu adevărat pe Dumnezeu. Toate problemele încep în momentul când omul este singur, separat de Dumnezeu. De ce spun aceasta? Pentru că Dumnezeu l-a creat pe om nu pentru a fi singur, ci pentru a trăi în comuniune, cu o capacitate infinită de a se bucura. În acest sens, Dumnezeu a sădit în om dorul de El, şi neliniştit este sufletul omului până ce îşi găseşte odihna în Cel ce l-a creat, după cum afirmă Fericitul Augustin. Omul are datoria să fie mai mult decât ceea ce este, să fie în permanenţă într-un urcuş duhovnicesc. De aici tragem concluzia că durerea nu este opusul fericirii, ci din contră, ea ne atenţionează că trebuie să continuăm în urcuşul nostru, că nu suntem ceea ce ar trebui să fim, anume dumnezei după har“. În continuare, pr. Aquaro a vorbit despre apariţia adicţiei la om şi despre modul cum ea poate fi vindecată: „Dorinţa a fost sădită de Dumnezeu în om pentru ca acesta să caute cele duhovniceşti. Orientată în mod eronat spre propria persoană a omului, dorinţa devină păcat, apoi patimă. Patima însă nu e decât un simptom al adevăratei probleme, ale cărei rădăcini sunt frica şi lipsa comuniunii reale cu Dumnezeu. Fugind de frică, omul cade în patimă, care îl distruge, făcându-l insensibil. De aceea, o vindecare reală în aceste cazuri nu poate fi făcută decât în Biserică, care oferă mediul în care comunicăm atât cu Dumnezeu, cât şi duhovniceşte, cu aproapele nostru“.
În partea a doua a conferinţei, în care preoţii prezenţi au pus întrebări invitatului.
PUTETI DESCARCA CONFERINTA AUDIO ACCESAND LINKURILE DE MAI JOS
După ce a prezidat conferinţa Înaltpreasfinţitul Părinte TEOFAN, a vizitat şi binecuvântat lucrările Expoziţiei fotografice “DOROHOI 605- Cult şi Cultură”. Expoziţia cuprinde peste 100 de lucrări în format A3 realizate de 11 fotografi, unii profesionişti, alţii amatori: Marius Petrescu, Benone Puşcaşu, Sergiu Mihoc, Viorel Caia, Augustin Gheorghiescu, Andrei Birta, pr. Vasile-Ionuţ Creţu, pr. Ciprian Şoptică, teolog Ştefan Chichioacă, Adrian-Nicolae Rusu şi Alin Ionuţ Zvâncă- expuse în holul internatului şi în Sala Albă a Seminarului Teologic Liceal “Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi.
După primirea cu Sf. Evanghelie de către soborul preoţilor profesori şi intonarea imnului arhieresc de către elevi, Înaltpreasinţia Sa a binecuvântat elevii şi elevele Seminarului de la cele două profile Teologie Pastorală şi Filologie Bilingv engleză, profesorii şi personalul didactic ajutător şi nedidactic al Seminarului, după care a vizionat fotografiile expuse şi a adresat un cuvânt elevilor îndemnându-i “să se ferească de răutăţile lumii, să se roage pentru părinţii lor, pentru preotul care i-a botezat, pentru mitropolitul locului. Rugăciunea celor mari la trup dar mici în păcat, aşa cum sunteţi voi, adică sunteţi curaţi la suflet, contează mult şi ajută mult. Atunci când vă rugaţi voi, îngerul păzitor îşi desface aripile apărând pe cel pentru care vă rugaţi”. Apoi a apreciat lucrarea desfăşurată de dl. ing. Dorin Alexandrescu, primar al municipiului Dorohoi, prezent la acest moment, arătând greutatea acestei misiuni pe care o are ca primar, având în vedere onorabilitatea acestui oraş, vatră de cultură. La plecare a binecuvântat căţiva dintre realizatorii expoziţiei prezenţi la moment.
Facem precizarea că vernisajul expoziţiei va avea loc mâine 6.10.2012 orele 11.00 la sediul din strada Poştei nr. 14 al Seminarului Teologic Liceal “Sf. Ioan Iacob” din Dorohoi.